Scandinavische eiken deuren
Terug naar het overzicht

Duurzaam hout?

Is hout duurzaam?

Ja, hout is een duurzame grondstof. Hout ontstaat namelijk in de natuur en vraagt geen technische productie. Het kappen van bomen is natuurlijk wel een zekere belasting voor de natuur, daarom is het belangrijk om dit te compenseren met de aanplant van nieuwe bomen. Om voor duurzaam hout te kiezen, is het dan ook belangrijk dat hout wordt ingekocht wat voorzien is van een keurmerk. Dit geeft de duurzaamheidswaardering van het hout aan.

Al het hout dat we bij Indu-Doors inkopen, is FSC of PFSC gekeurd.

 

Mahoniehout

Het mahoniehout dat wij gebruiken, is een bekende houtsoort. Mahoniehout is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere houtsoorten. Hierbij kunt u denken aan:

 • Khaya
 • Sapeli
 • Sipo
 • Swietenia mahonie

 

Wijzelf gebruiken Sipo mahoniehout. Dit is afkomstig uit West-Azië, deze houtsoort geeft een roodbruine kleur met een violetachtige tint. Het hout is tussen de 20-60 mm breed en het kernhout is makkelijk te onderscheiden van de rest als het gaat om kleur, met grijsroze tot lichtbruine spint.

 

Onze keuze

Waarom gebruiken wij dit mahoniehout, vraagt u zich misschien af. Uiteraard hebben wij deze keuze zorgvuldig gemaakt. Belangrijke factoren zijn het feit dat mahoniehout een hoge hardheid heeft, het bestendig is tegen mechanische beschadigingen, goed te bewerken is en de ruwheid van de deur minder veel minder in vergelijking met andere houtsoorten. Dit laatste komt door feit dat mahoniehout minder houtporiën heeft en minder nerven.

Eikenhout

Eikenhout is net, zoals mahoniehout, een bekende houtsoort. Wellicht zelfs de bekendste. Eikenhout is in het algemeen sterk en hard maar toch goed te bewerken en af te werken. Er is dan wel een groot verschil tussen verschillende eikenhoutsoorten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Europees Eiken
  Het traditionele eikenhout wordt ook wel het Europees eiken genoemd. Er zijn dan wel weer verschillende soorten Europees eiken, Spessart-eiken dit eiken is recht van draad en fijnjarig daarnaast heb je Frans eiken dit eiken is harder en donkerder van kleur, en daarnaast heb je Slavonisch eiken dit eiken is vooral in grote lengtes en zonder noesten of kwasten.
 • Amerikaans wit Eiken
  Is lichter van kleur.
 • Amerikaans rood Eiken
  Is rozer van kleur, zachter, grover van nerf.
 • Japans Eiken
  Fijne spiegel, licht van kleur.

 

Onze keuze

Ook hierbij vraagt u zich wellicht af, waarvoor kiest Indu-Doors? Wij kiezen voor Europees en specifieker het Franse eiken. Deze keuze is vooral gebaseerd op het feit dat dit hout goed te bewerken is, erg sterk en en tevens onderhoudsarm.  Wij leveren de Indu-Door® deuren onbehandeld aan u uit.