Scandinavische eiken deuren
Terug naar het overzicht

Behandeling Eikenhout

Natuurlijk wilt u zo lang mogelijk genieten van uw eikenhouten Indu-Door. We voorzien u in deze blog graag van de nodige onderhoudstips.

 

Onbehandelde Indu-Doors deuren

Zoals u wellicht al heeft gelezen, leveren wij onze eikenhouten deuren onbehandeld aan u uit. Wij doet dit vanwege het feit dat er tijdens het transport of de montage kleine beschadigingen aan de deur kunnen ontstaan, of dat er tijdens de montage nog extra geschaafd moet worden voor een perfecte passing van de deur. Met een onbehandelde deur kunt u deze beschadigingen makkelijk herstellen, waar dit bij een gelakte, geoliede of gebeitste deur erg lastig is.

Deuren van eikenhout

 

Bescherm uw Indu-Door

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw deur zo optimaal mogelijk te beschermen. We lichten ze hieronder graag toe.

 

Lak:
Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout. Het dringt minder door tot in het hout en is minder vochtregulerend. De uitstraling van de deur kan naar wens worden bepaald door de verschillende laksoorten:

 • Matte glans
  Het voordeel hiervan is dat de deur niet glimt en de natuurlijke uitstraling zo veel mogelijk wordt benadrukt. Daarnaast ruikt deze lak niet, zodat er geen vervelende luchtjes in huis hangen.
 • Zijdeglans
  Met een zijdeglans zijn oneffenheden in de ondergrond minder zichtbaar en is resultaat snel zichtbaar. Daarnaast is zijdeglans lak erg gebruiksvriendelijk.
 • Hoogglans
  Met een hoogglans zorgt u voor een prachtige glans en bent u zeker van een optimale afwasbaarheid.
 • Blanke lak
  Een blanke lak gaat slijtage en krassen op het oppervlak tegen. Daarnaast droogt de lak snel, daardoor is uw houten deur of kozijn snel beschermd tegen vlekken of beschadigingen.

Olie:
Olie dringt door tot diep in het hout en brengt de natuurlijke kleur van het hout naar boven. De keuze in soorten olie is groot:

 • Lijnolie
  Ruwe lijnolie is niet bewerkt en bevat geen drogers of verdunners. Het heeft wel een langere droogtijd, maar zorgt ervoor dat het vocht wordt vastgehouden wat kans op barsten en splijten vermindert.
  Daarnaast is er ook gekookte lijnolie. Deze olie heeft hete lucht gekregen waardoor de droogtijd aanzienlijk versnelt, de olie sijpelt in de poriën van het hout en geeft daarnaast een traditionele slijtvaste houtafwerking.
 • Tung olie
  De tung olie zorgt ervoor dat de drukinkten en olieverven duidelijker zichtbaar zijn. De olie kan verzwakt worden door met koolwaterstof de olie te verdunnen waardoor de olie nog beter in de houtnerven kan doordringen.
 • Hardwasolie
  De hardwasolie zorgt voor een superieure afwerking en geeft een taaiere beschermlaag dan andere soorten olie, het geeft een bescherming tegen water, vlekken, hitte, vuil en slijtage.
 • Olijfolie
  De olijfolie is een niet drogende olie op plantaardige basis, het wordt ook vaak gebruikt als poetsmiddel op hout en het geeft een fris verjongd uiterlijk.

Een voordeel van de olie is onder andere dat het milieuvriendelijk is, het geeft ook bescherming tegen morsen en vuil. Oliën geven een langdurige en kostenefficiënte afwerking en daarnaast creëert het unieke effecten.

Beits:
Beits dringt slechts deels tot door in het hout. Het verzorgt en beschermt het hout en heeft een vochtregulerende werking. Ook beits is in verschillende mogelijkheden verkrijgbaar:

 • Transparant
  Deze beits zorgt ervoor dat de kleur van het eikenhout behouden blijft en de nerf goed zichtbaar blijft.
 • Semi-transparant
  Semi-transparante beits zorgt er ook voor dat de kleur van eikenhout ook behouden, de nerven zijn alleen minder goed zichtbaar dan bij transparante beits.
 • Dekkend
  Bij een dekkende beits wordt de kleur van de het hout egaler.

Een van de grootste voordelen van beits is dat het vochtregulerend werkt. Een beits zorgt namelijk voor een afsluitende beschermlaag waardoor het vocht niet in of uit de deur kan.